Není olej jako olej: Jaký je vlastně rozdíl mezi extra panenským a běžným olivovým olejem?

Autor: Petr Semecký Zdroj: Buzzfeed
Před 4 měsíci
344

Olivový olej se v posledních letech stal pevnou součástí většiny domácností. Pokud se ale zeptáte, zda lidé vůbec vědí, na co který druh oleje používají, většinou zjistíte, že jeden druh zkrátka na všechno. A to je špatně.

Pod tlakem televizních reklam a gastronomických časopisů většina z nás kupuje extra panenský olivový olej prostě proto, že lepší název musí znamenat lepší kvalitu. To je sice pravda, záleží však rovněž na užití takového oleje.


Extra panenský olivový olej je chuťově výraznější a celkově kvalitnější, jenže jen ve studené podobě – do salátových dresingů, na namáčení chleba, při podávání k sýrům, anebo do přípravy například hummusu.

Extra panenský olivový olej se však na rozdíl od běžného olivového oleje výrazně rychleji pálí, čímž se stává vysoce nevhodným na vaření a především na smažení. Ano, pokud si na něm připravujete steaky, je to jako byste je hodili do přepáleného omastku. V podstatě své jídlo znehodnocujete a ještě si zaděláváte na zdravotní problémy kvůli karcinogenům.

Obecně jsou na tepelnou úpravu lepší neolivové oleje, nicméně i olivový olej, který není extra panenský, se dá do teplé kuchyně použít. Jen si ohlídejte, abyste nešli s teplotou příliš nahoru.

Extra panenský olivový olej rovněž není rafinovaný, což vede k výrazně rychlejšímu kažení i v ideálních podmínkách. Ale nebojte, extra panenské olivové oleje jsou taková dobrota, že vám ty dva měsíce v kuchyni stejně nevydrží.