Nejčastější mýty z kuchyně: Jak snadno oloupat vejce?

Autor: Zdenka Pšeničková Zdroj: adme
Před 26 dny
443

Jak vaříte vajíčka? Pravděpodobně je nejprve vložíte do kastrůlku, zalijete studenou vodou, dáte na plotnu a přivedete k varu. Po uvaření je rychle zchladíte a oloupete. Takhle postupuje většina z nás. Proč? Protože nás to tak učili.


Uvařit vejce natvrdo a pak ho dokázat lehce oloupat, to je hotové umění. Vaše babička nebo maminka vás nejspíš učila, že vejce musíte zalít studenou vodou a až poté přivést k varu.

Tenhle mýtus se předává z generace na generaci a věří mu snad všichni. Je možné, aby se všichni pletli?

Šéfkuchař J. Kenji López-Alt se během posledních let snažil najít nejlepší způsob vaření vajec. Za tu dobu připravil vajec celé tisíce. Teď lidem radí, aby vejce vložili do vody teprve ve chvíli, kdy začne vařit.

Zkusili jsme to sami, abychom jeho slova ověřili. Některá vejce jsme vložili do studené vody, jiná jsme přidali, až když voda začala vřít. Po uvaření jsme všechna vejce co nejprudčeji zchladili. Vejce, která jsme přidali do už vařící vody, se nám podařilo zbavit skořápky opravdu mnohem snadněji (vejce nalevo), než ta, která jsme uvařili klasickým způsobem (vejce vpravo).


Dávejte ale pozor. Rozdíl teplot může způsobit prasknutí vejce. Používejte proto vejce pokojové teploty, ne ta čerstvě vytažená z lednice.

Několik dalších tajemství:

  • Čím čerstvější vejce, tím bude jeho loupání obtížnější.
  • Po dovaření ponořte vejce na 15 minut do ledové vody
  • Vejce loupejte pod tekoucí studenou vodou.
  • Abyste předešli praskání vajec, zkuste je uvařit v páře. Kenji tvrdí, že to je ten vůbec nejlepší způsob přípravy vajec.

Tagy: