Čím se liší bílá vejce od těch hnědých? A kdy se vyplatí si za ně připlatit?

Autor: Zdenka Pšeničková Zdroj: adme
Před 1 měsícem
241


Zajděte do supermarketu a prohlédněte si nabízená vajíčka. Všimněte si, jak se liší barvou, velikostí a cenou. Proč jsou některá vejce dražší než ostatní? A souvisí s tím jejich barva? Jaká bychom si měli vybrat?

Hnědá vs. bílá vejce


Existuje teorie, že bílá vejce jsou „umělá“, kdežto hnědá jsou poctivá. Pravda ale je, že za vše můžou pigmenty slepic, které vajíčka snesly. Slípky s bílým peřím snášejí vejce bílá a slípky s hnědým zase hnědá! Některá plemena slepic snáší vajíčka skvrnitá a některá dokonce modrá – taková jsou ale velmi vzácná a v obchodě je najdeme jen výjimečně.

Která jsou lepší?


Imgur

Jak už asi tušíte, na barvě vůbec nezáleží. Vejce všech barev mají stejná množství živin a jsou tedy našemu tělu stejně užitečné.

Mezi vejci jsou ale i další rozdíly: třeba tloušťka skořápky. Napadlo vás někdy, proč tomu tak je? Roli tu hraje především stáří slepice. Mladé nosnice snáší vejce zpravidla s pevnou a tvrdou skořápkou, u starších bývá tenčí.

Hnědá vejce bývají dražší – proč?

Hnědé slepice bývají větší než ty bílé. Což také znamená, že toho víc sní. Při koupi vajec si tak připlatíte za vyšší náklady chovatele.

Kdy je rozdíl v ceně oprávněný?


Na každém vajíčku najdete razítko. První číslice označuje kategorii, následuje písmenko označující zemi původu a poslední číslíčka jsou registračním kódem konkrétního výrobce.

Kategorie:

  • 0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
  • 1 – vejce nosnic ve volném výběhu
  • 2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
  • 3 – vejce nosnic v klecích

Čím nižší tohle číslo je, tím budou vejce většinou dražší. Tady ale rozhodně stojí za to si připlatit. Například pouze u BIO vajec máte jistotu, že žloutky nebudou přibarvovány na umělou sytě oranžovou. Obecně platí, že čím nižší číslice je, tím bude vejce kvalitnější.

Země původu:

  • CZ – Česko
  • PL – Polsko
  • SK – Slovensko
  • DE – Německo
  • ES – Španělsko

Jaká vejce jsou nejlepší? Samozřejmě ta domácí.

Domácí vajíčka mají bohatší chuť a žlutý žloutek. Kvalitní vejce ale můžete pořídit i supermarketu. Pozor si dávejte hlavně na barvu žloutku. Jeho zbarvení ovlivňuje potrava, kterou slepice během procesu tvoření vejce přijímala. Pokud dostávala potravu nekvalitní, bude žloutek bledý, pokud dostávala kvalitní potravu, bude žloutek tmavě žlutý. Chovatelé, kteří ale své slepice krmí nekvalitním krmivem, vše dohánějí umělými barvivy. A tato barviva lidskému zdraví samozřejmě škodí.