7 tipů, jak úspěšně pokořit „pikantní výzvy“ a neskončit v nemocnici

Autor: Petr Semecký
Před 2 měsíci
747


Možná jste si všimli, že řada tuzemských podniků naskočila na zahraniční vlnu takzvaných „challengí“. Jedná se o jídelní výzvy, v nichž povětšinou musíte sníst obří množství jídla či extrémně pálivé jídlo ve vymezeném čase. Dnes se podíváme právě na pálivá jídla a na 7 tipů, jak je zdolat, aniž byste si museli volat záchranku.

1) Trénujte

Pokud se chystáte na jakoukoli pikantní výzvu, měli byste dobře znát svoje limity. Pakliže vám přijde pikantní i obyčejný český česnek (natož ten čínský), pak byste rozhodně neměli hned sahat po „atomových křidýlkách“, po jejichž pozření vám uletí hlava i končetiny. Začněte pomalu od méně pikantních pokrmů k těm opravdu horoucím. Tělo a především chuťové pohárky si brzy navyknou a opravdu extrémně pálivé jídlo spořádáte vcelku snadno.



2) Nespěchejte

Ačkoli jsou jídelní výzvy omezené časem, neznamená to, že musíte jídlo spořádat za minutu. Nezapomeňte, že limity jsou od toho, aby se naplňovaly. Snažte se tedy si jídlo rovnoměrně rozložit, abyste žaludek příliš nezahlcovali a nezapomeňte kousat. Žaludeční záchvat není nic moc.



3) Trhejte

Při pojídání soutěžního jídla ovšem nezapomínejte, kde má lidské tělo své slabiny. Ano, ústa jsou jednou z nejcitlivějších částí lidského těla, a tak není příliš vhodné pálivé jídlo obalené v extrémně žhavých omáčkách z chilli papriček povalovat po okrajích úst a po rtech. Snažte se takové pokrmy spíše jen trhat zuby, které s pálivostí nemají problém. Uvidíte, že vše bude pálit mnohem méně.


4) Ničeho jiného se nedotýkejte

Vyhrává se docela špatně také tehdy, sáhnete-li si při utírání potu z čela do očí. Pakliže vám tělesné horko vyrosí pár kapek, prostě se otřete předloktím nebo poproste kamarády. Co opravdu nechcete je rozšířit pálivost mimo svá ústa, která vám dají zabrat sama o sobě.



5) Hydratujte

Při pálivých výzvách se nesmí pít. To proto, že byste pálivost z úst rychle dostali a mohli snadno pokračovat. Je nicméně důležité pít před i po pálivém jídle, neboť musíte myslet i na to, že z restaurace odejdete a musíte i úspěšně dojet domů. A protože tělu chvíli trvá, než začne pálivou stravu zpracovávat v žaludku, další kolo pálivosti vás čeká přibližně hodinu po dojedení jídla v restauraci. Čím víc vody do sebe před a po jídelním aktu dostanete, tím více rozředíte pálivé omáčky a rychleji se s pálivým dojezdem v žaludku vyrovnáte. Doporučená je především voda. Hodně vody!



6) Zajídejte

A rozhodně ani neuškodí, pokud si před jídlem či po něm dáte pořádný kus chleba. Můžete být nacpaní sebevíc, ale věřte, že jakmile se má pálivá omáčka do čeho vsáknout, ulehčí vám to v následujících hodinách v domácím prostředí život. Chleba je totiž nejen výborný proti prvotní pálivosti v ústech, ale pomáhá i následně v žaludku, kde na sebe pálivé šťávy začne nabalovat. Nejhorší, co můžete udělat, tudíž je, vydáte-li se na podobnou výzvu s prázdným žaludkem.



7) Zvracejte

Pokud na lačno spořádáte 8 extrémně pikantních křidélek, které navíc nijak zvlášť nezapijete, můžete si být jistí, že vás čeká minimálně drobný žaludeční záchvat. Čím si prošla vaše ústa, tím si bude procházet i váš trávicí trakt a to není něco, co ho chcete nechat absolvovat. Pakliže se tak u vás začnou projevovat kruté bolesti způsobené pálivostí jídla, je nejlepší variantou dostat obsah žaludku z těla ven. Byť za cenu uměle vyvolaného zvracení. Za hvězdu už beztak jste, není důvod veškeré trápení podstupovat ještě jednou, když už vás za to žádná odměna nečeká.



Přejeme hodně štěstí!