22 základních pravidel etikety stolování. Dodržujete je?

Autor: Zdenka Pšeničková Zdroj: adme
Před 22 dny
788


pexels

Některá tradiční pravidla etikety již dnes mnoho lidí považuje za něco zbytečný přežitek. Podstatou správného chování u stolu však není dodržování nějakých drobných formalit, ale především slušné vystupování vůči všem dalším osobám u stolu i mimo něj.

Samozřejmě je nutné rozlišovat, v jaké společnosti, na jakém místě a při jaké příležitosti zrovna jíte. Pokud jíte doma v úzkém rodinném kruhu, můžete si dovolit neformální chování, zatímco pokud se účastníte třeba firemního oběda nebo slavnostní večeře, je třeba dodržovat zásady slušného stolování pokud možno do puntíku.

Základním pravidlem zůstává, že našimi způsoby bychom neměli nikdy nikoho pohoršit. Ani doma mezi nejbližšími, ani v té nejluxusnější restauraci.

Jak správně používat příbory


1. Pokud vám upadne vidlička, nůž nebo lžíce na zem, nehledejte ji. A rozhodně ji už nepoužívejte. Požádejte číšníka, aby vám přinesl nový příbor.

2. Příbor, který jste už jednou použili, by se neměl dotknout stolu (obzvlášť, je-li na něm ubrus). Můžete ho opřít o okraj talíře.

3. Krájejte postupně, ne vše najednou. Kousek, který si ukrojíte, hned vložte do úst.

4. Vidlička by měla při používání směřovat vždy mírně dolů. Pokud není pokrm něco velmi měkkého (například bramborová kaše), měla by vidlička směřovat přední stranou k vám, zadní od vás. Tedy přesně naopak, než je tomu se lžící.

5. Podle etikety existují dva způsoby držení příboru. Americký a evropský způsob. Podle evropského způsobu jsou nůž i vidlička drženy po celou dobu v rukách. Nůž nesmíte odložit ani tehdy, když už není zapotřebí. Podle amerického způsobu můžete nůž odložit tak, že ho opřete o okraj talíře a vidličku si přendáte do pravé ruky (leváci do levé).

6. Pokud budete muset i s talířem opustit místo (třeba si přesednout), držte příbor uprostřed talíře a u okraje jej přidržujte palcem.

Jak se chovat na hostině pro větší počet lidí


1. Pokud na oficiální večeři pro větší počet lidí není k dispozici plán usazení hostů, měli by hosté vyčkat, až jim hostitel oznámí, kam se mají posadit. Host by si rozhodně neměl sedat do čela stolu, to je rezervováno vždy pro hostitele. Nejbližší sedadla po jeho pravici a levici jsou určena pro nejbližší anebo nejvýše postavené hosty. Na druhé straně stolu sedí nejmladší z hostů – jsou-li přítomny děti, pak ony.

2. Dámy si sedají za stůl první. Muži ženám pomáhají usadit se, případně jim přisunou židli. Usadí se teprve, když ženy pohodlně sedí.

3. Na opozdilce se čeká nanejvýš 20 minut. Pokud máte zpoždění, omluvte se a zapojte se do konverzace. Nezdržujte druhé dlouhým vysvětlováním toho, proč jste se zdrželi.

4. Jestliže některé nápoje nebo pokrmy nemůžete konzumovat a nestihli jste to hostiteli oznámit předem, prostě jej nejezte. Nemusíte o tom nikomu říkat – hostitele by to mohlo urazit.

5. Chcete-li použít párátko, odejděte na toaletu. U stolu před hosty jej nepoužívejte, stejně tak se před hosty nečešte, neupravujte si make-up a neberte žádné léky.

Etiketa na romantické schůzce


1. Dáma si jako první objednává. Máte-li jen jeden jídelní lístek, jako první se do něho dívá ona. Jednou z běžných chyb, kterou ženy dělají, je, že se na muže obracejí s větou: „Vyber za mě.“ Lepší je říct: „Je něco, co bys mi mohl doporučit?“ Číšníkovi celou objednávku diktuje muž.

2. Objednáním toho nejlevnějšího, ale i toho nejdražšího z jídelního lístku, můžete na protějšek udělat špatný dojem. Ideální je zlatý střed.

3. Objednáváte-li si víno, pamatujte, že odzátkovat ho a nalít do skleniček je úkolem číšníka. Dolévat si už můžete sami – a měl by to dělat muž. Nejprve by měl nalít ženě, posléze sobě. Sklenka na víno by neměla být naplněna více než do poloviny.

4. Podle pravidel etikety platí první muž. Žena by do toho neměla zasahovat. Muž může zaplatit buď za oba, nebo nechat účet rozdělit a zaplatit jen za sebe. Pokud chce žena rozhodně platit za sebe, měla by předem požádat o rozdělení účtu, aby později nedošlo ke zbytečnému chaosu.

5. Pokud jste jen na kamarádské schůzce, měli byste účet zaplatit napůl. Číšníkovi by ale peníze měl podávat jen jeden z vás, nejlépe muž. Složit se můžete s předstihem anebo se můžete vyrovnat později. V takovém případě nezapomeňte domluvit se na výši spropitného společně.

Jak dávat spropitné


1. Spropitné je projevem vaší dobré vůle. Nikoli povinností. Dávat byste jej měli opravdu jen tehdy, když jste se službami číšníka spokojení.

2. Měli byste nejprve platit, až poté dávat spropitné. Je lepší nechat číšníka, aby vám vrátil nazpět, a až poté mu nabídnout dýško. Zejména v lepších podnicích neříkejte „to nechte“ a podobně, mohlo by to vyznít arogantně.

3. Spropitné je odměna číšníkovi za jeho dobré chování. Pamatujte ale, že poděkovat můžete různými způsoby, nejen penězi. Nezapomínejte proto ani na slova díků a úsměvy!

4. Ideální výše spropitného se v různých zemích liší. U nás se v lepších podnicích pohybuje ve výši kolem 10 % z celkové útraty. V obyčejných podnicích úplně postačí sumu zaokrouhlit.

5. Nedávejte číšníkovi hrst drobných.

6. Mnoho lidí si neví rady s tím, jak dát číšníkovi dýško ve chvíli, kdy platí kartou. V některých podnicích je možné zahrnout dýško přímo do účtu. Vždycky ale můžete číšníkovi nabídnout nějaký peníz bez ohledu na to, jakým způsobem platíte. Stačí mít u sebe kromě karty i nějakou hotovost.

Jsou pro vás některá z těchto pravidel nová? A jak to děláte s placením na rande vy?